Subscribe! Layout Image
Follow your dream. Discover your passion.

9 Visual Blunders Every Artist Should Avoid like the Plague

,

by Dianne Mize

Have you ever been caught off guard by a visual tangent in your art?

In art the term “tangent” describes shapes that touch in a way that is visually bothersome.

When creating a composition, there are so many different elements to juggle that it’s easy to miss even the obvious flaws—and that’s when tangents sneak in.

Most tangents can easily be avoided, however, as long as you know what to look for during the early stages of the piece. To simplify that process, here’s a chart illustrating nine of the most common tangents. (A full description of each tangent follows below.)

1. Closed corner

When a shape completely covers any corner of the artwork, it visually isolates that corner from the rest of the painting.

Solution: Find another way to crop the image or to soften the edge of the object so that the tangent is not so distracting.

2. Halved shape

When a symmetrical shape is cut in half by the edge of the painting, it creates an uncomfortable, chopped-off feeling for the viewer.

Solution: Bring the entire shape inside the picture plane or crop the image somewhere other than the halfway point. You will also want to avoid cropping directly at any joint of an animal or person, or at a corner of an object or structure.

3. Fused edges (object with frame)

When the edge of an object touches the edge of your painting, it can create an awkward, crowded sensation for the viewer.

Solution: Crop slightly inside the object, leaving some of it up to the imagination of your viewers, or place it entirely inside the picture frame with room to spare.

4. Fused edges (object with object)

When the edges of two shapes touch, the same “crowded” sensation is felt.

Solution: Overlap your objects or put some space between them.

5. Hidden edge

When the edge of one object is hidden behind another object oriented in the same direction, the two may appear strangely joined together.

Solution: Change your angle so the hidden edge can be seen, or put some space between the two shapes.

6. Split apex

When a vertical shape intersects or is directly aligned with the apex of another shape it causes a strange, unwanted symmetry.

Solution: Shift one shape or the other so there is no overlap at the apex.

7. Stolen edge

When the edge of one shape aligns perfectly with the edge of a second shape, it creates an ambiguous edge for both.

Solution: Change your vantage point to avoid overlapping edges like this.

8. Antlers

When distinct vertical shapes appear directly behind an object, they often appear to be growing out of that object like antlers.

Solution: Shift the background shapes to the side, out from behind the object, or change their value or color to blend more with the background.

9. Skimmed edge

When the top a vertical object ends at the bottom edge of horizontal object, the two shapes may seem to merge.

Solution: Raise the vertical object slightly so that it overlaps the horizontal object, or lower it so that there’s extra space in between.

Practice looking for these nine tangents in everyday life. As you begin to develop an awareness for them, they’ll be much easier to spot in your art, making it a simple task to eliminate them from your compositions early on.

Dianne Mize is an artist and retired teacher of art, living and creating in rural Northeast Georgia. For more of her writing and a look at her artwork, visit her website www.diannemizestudio.com

You might also like...